Osiguravanje higijene restorana i kuhara
Sve započinje osobnom higijenom. Pomoću donjih pokazatelja pratite osobnu higijenu kuhinjskog osoblja kako biste smanjili kontaminaciju hrane.
Osobna higijena
Osobna higijena često je uzrok mnogih slučajeva trovanja hranom. Nažalost, često ni ne razmišljamo o tome. Osobna higijena kuhinjskog osoblja ključna je u sprečavanju kontaminacije hrane. Za početak, pogledajmo što bi vaše osoblje trebalo obući.
- Uniforme - Nosite čistu odoru svaki dan i nosite je samo na poslu.
- Pregače - Na različitim stanicama za pripremu moraju se nositi različite pregače (npr. Meso i povrće).
- Rukavice - Razne rukavice za jednokratnu upotrebu koje se koriste u rukovanju sa sirovom i kuhanom hranom.
- Cipele - Nosite samo neklizajuće, potpuno pokrivene cipele.
- Kapa - Nosite čiste kapke svaki dan kako biste spriječili gubitak kose u hrani.
- Nakit - uklonite sav nakit na rukama.
- Maska - Nosite čistu masku svakodnevno u kuhinji za vrijeme epidemije COVID-19.
Higijenske prakse
Osim pravilne odjeće, pozornost treba posvetiti i svakodnevnim aktivnostima.
-
NE: DA: Ne njušite hranu. Neka vaši nokti budu kratki i čisti Ne kuhajte tijelo tijekom kuhanja / posluživanja Održavajte kosu i bradu čistom i urednom - dugu kosu treba obrezati
Nemojte brisati lice / nos u rame. Operite ruke često sapunom. Ne dirajte uši. Radnu površinu održavajte čistom
Ne brišite znoj golim rukama. Za kuhanu i sirovu hranu koristite različite daske za rezanje i noževe
Ne nosite nakit Ne dolazite na posao ako ste bolesni
Osiguranje u kuhinji
Tijekom vršnih sati, u kuhinji može biti prilično stresno. Nitko se ne želi ozlijediti. Evo nekoliko savjeta koji će vam smanjiti rizik od nezgoda:
- Ne žurite: ne žurite i ne trčite po kuhinji. Najbolje je ostati miran tijekom savjeta. Na taj ćete način ubrzati radni tijek i smanjiti mogućnost ozljeda.
- Uvijek pazite na štednjak: Ne ostavljajte posuđe bez nadzora - ono što se može dogoditi je nekontrolirana vatra.
- Pažljivo s plinom: Obavezno isključite peć kad se ne koristi.
- Skladištite opasne predmete: Ne ostavljajte oštre ili vruće predmete na neuobičajenim mjestima. Tijekom vršnih sati posebno je važno da je svaka stvar na svom mjestu.
- Koristite pravi pribor: Koristite odgovarajuću opremu i namjenu u predviđenu svrhu.
- Komplet za prvu pomoć: Komplet za prvu pomoć i aparat za gašenje požara uvijek trebaju biti pri ruci. Redovito provjeravajte njihov rok trajanja.
Svatko u kuhinji odgovoran je za sigurnost kuhinje. Briga i disciplina svih prisutnih ključni su za sprečavanje nezgoda na radnom mjestu.