8 najčešćih alergena
Otkrijte koje su namirnice najčešći alergeni i čime ih mogu zamijeniti.
Kad dobijete gosta s alergijom, vrlo je važno znati što mu možete poslužiti. Također je vrlo važno znati što se može koristiti za zamjenu dotičnog sastojka i pružiti siguran obrok gostu.
![1. Orasi 1. Orasi](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice/image.img.jpg/common-food-thumbnail-01.jpg)
1. Orasi
Neki su alergični na orahe i / ili kikiriki. Orašasti plodovi uključuju bademe, orahe, pekan, brazilski orah, lješnjak, orašasti orah, pinjole, orašaste plodove makadamije. Nalaze se u raznim umacima, desertima, kruhu, sladoledu, marcipanu i uljima.
Mogu se zamijeniti sjemenkama suncokreta, sjemenkama bundeve, zobenim pahuljicama i ekspandiranom rižom.
![2. Kikiriki 2. Kikiriki](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_141592/image.img.jpg/common-food-thumbnail-02.jpg)
2. Kikiriki
Alergijska reakcija na kikiriki je jedna od najgorih, jer su reakcije brze i, nažalost, mogu biti fatalne. Kikiriki se često nalazi u umacima, kolačima, desertima, kikirikijevom ulju, kikiriki brašnu i kikirikijevom maslacu. Obavezno na jelovniku imate kikiriki koji je jasno označen alergenima!
Zamjena za kikirikijevo ulje: bademovo, orahovo, sezamovo ulje.
![3. Mlijeko 3. Mlijeko](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_328480/image.img.jpg/common-food-thumbnail-03.jpg)
3. Mlijeko
Mlijeko je prisutno u jogurtu, vrhnju, siru, maslacu, mlijeku u prahu. Ako recept dopušta, mlijeko možete zamijeniti vodom, sojinim mlijekom ili voćnim sokom u slatkim receptima.
Zamjene kravljeg mlijeka: sojino mlijeko, rižino mlijeko, zobeno mlijeko
![4. Rakovi i školjke 4. Rakovi i školjke](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_469420/image.img.jpg/common-food-thumbnail-04.jpg)
4. Rakovi i školjke
Škampi, rakovi, jastozi i riječni rakovi spadaju u rakove. Tragovi alergena koji se nalaze u takvim vrstama raka mogu se naći i u pastama od rakova.
Školjke zamjenjuju: dimljena riba (što je jači okus, to je bolje).
![5. Soja 5. Soja](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_242319/image.img.jpg/common-food-thumbnail-05.jpg)
5. Soja
Sastojci kao što su tofu, sojino brašno i sojini proteini napravljeni su od soje. Tragovi soje nalaze se u nekim sladoledima, umacima, desertima, mesnim proizvodima i često u vegetarijanskim proizvodima.
Zamjena za soju: rižino brašno i ulje uljane repice
![6. Jaja 6. Jaja](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_198079/image.img.jpg/common-food-thumbnail-06.jpg)
6. Jaja
Jaja se koriste u pripremi većine kolača, moussa, umaka, tjestenine, predjela, majoneze, kao i nekih mesnih proizvoda.
Jaja možete zamijeniti pireom od banane (za slatka jela), tofuom (za slana jela) ili slanim brašnom.
![7. Riba 7. Riba](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_149319/image.img.jpg/common-food-thumbnail-07.jpg)
7. Riba
Riba je prisutna u nekim preljevima za salatu i umacima, (riblji umak i Worcester umak).
![8. Pšenica 8. Pšenica](/chef-inspiracija/zajedno-protiv-epidemije-covid-19/sigurna-prehrana/8-najcescih-alergena/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_276495/image.img.jpg/common-food-thumbnail-08.jpg)
8. Pšenica
Pšenica je jedan od najraširenijih alergena. Najčešće se nalazi u hrani koja sadrži brašno, poput kruha, tjestenine, kolača, mesnih proizvoda, umaka, juha, tijesta, kockica juhe, krušnih mrvica.
Zamjena za pšenicu: rižino brašno, heljdino brašno, kukuruzno brašno i kukuruzni škrob.
Što je netolerancija na laktozu?
Netolerancija na laktozu javlja se kod osoba koje nemaju enzim laktazu potreban za probavu šećerne laktoze koja se nalazi u mlijeku. Uobičajeni simptomi uključuju probavne smetnje i opću nelagodu nakon gutanja.
Što mogu jesti osobe s netolerancijom na laktozu?
Sojino mlijeko, sojin jogurt, rižino mlijeko i sirevi bez laktoze.
Što ne bi trebali jesti?
Kravlje, ovčje, kozje mlijeko, sirevi, mliječni deserti, sladoled, maslac, jogurt.
Što je celijakija?
Celijakija je autoimuna bolest i rezultat je osjetljivosti na gluten. Najčešće pogađa tanko crijevo. Osoba sa celijakijom je ugrožena već i s tragovima glutena koji se mogu naći u njegovoj hrani, pa je izuzetno važno da u kuhinji ne postoji križna kontaminacija.
Osobe sa celijakijom mogu jesti ...
rižino brašno, heljda, kukuruzno brašno, kukuruzno brašno i orasi, grah, sjemenke, slanutak, quinoa i soja. Sve mora biti bez glutena.
Ne smiju jesti ...
Hrana koja sadrži gluten - pšenica, raž, bulgur, ječam, raž. Oni također ne bi trebali jesti hranu koja dolazi u kontakt s tim žitaricama ili imati etiketu koja može sadržavati tragove glutena