Menu

Križna kontaminacija odnosi se na prijenos bakterija ili drugih mikroorganizama s jedne sirovine na drugu. Do unakrsne kontaminacije može doći i s alergenima, kemikalijama i toksinima. Do unakrsne kontaminacije hrane može doći na sljedeća tri načina:

  • Od hrane do hrane
  • Od ljudi do hrane
  • Od opreme do hrane

Sljedeći savjeti pomoći će vam da izbjegnete križnu kontaminaciju:

1. Provjerite temperaturu isporučenih sirovina

1. Provjerite temperaturu isporučenih sirovina

Kad isporučujete svježe proizvode, izmjerite temperaturu svake sirovine. Ako je temperatura hrane previsoka, bakterije se na njoj razvijaju brže. Takva sirovina nije sigurna i dobavljači je moraju vratiti.

2. Otrovne kemikalije držite podalje od hrane

2. Otrovne kemikalije držite podalje od hrane

Kemikalije i sredstva za čišćenje držite odvojeno od hrane. Nikada ne stavljajte opasne tvari preko hrane.

3. Nema skladištenja u prizemlju

3. Nema skladištenja u prizemlju

Ne skladištite sirovine na podu, već ih uvijek podižite od tla. Tlo je izvor bakterija.

4. Prostor za odlaganje

4. Prostor za odlaganje

Održavajte skladišni prostor i proizvode čistima Prostor za skladištenje držite suhim i zaštićenim od štetočina.

5. Koristite FIFO sustav

5. Koristite FIFO sustav

FIFO označava First-In First-Out. To je sustav za olakšavanje skladištenja zaliha. Proizvode s najranijim datumima prije datuma treba staviti na prednju stranu skladišnog prostora, dok se proizvodi s najduljim datumima mogu nalaziti na zadnjoj strani. Korištenjem FIFO sustava za pohranu hrane osiguravate da se prvo koristi hrana s najranijim datumima upotrebe. Ovaj sustav maksimizira svježinu i minimalizira otpad.

6. Obilježite naljepnicom

6. Obilježite naljepnicom

Kad se priprema hrana, ne zaboravite dodati datum pripreme jelu. Najbolje je ako ovdje koristite naljepnice s komponentama kao što su datum, naziv posude, datum pripreme.

Križna kontaminacija hrane - kako je spriječiti:

  • DOZVOLJENO

    NIJE DOZVOLJENO 

    • Sirove sastojke držite podalje od kuhane hrane.
    • Nikada ne koristite istu površinu za sirovu i kuhanu hranu.
    • Kuhano meso čuvajte u hladnjaku preko sirovog.
    • Nikad rukama ne dodirujemo smeće.
    • Hranu držite pokrivenom i zaštićenom.
    • Priprema sirove hrane prije pripreme kuhane hrane bez pranja ruku.
    • Temeljito očistite sav alat i radne površine.
    • Nikada ne koristimo isti nož za sirove i kuhane sastojke bez pranja.
    • Nosite čistu odjeću.
     
    • Operite ruke prije rukovanja s hranom.