Križna kontaminacija odnosi se na prijenos bakterija ili drugih mikroorganizama s jedne sirovine na drugu. Do unakrsne kontaminacije može doći i s alergenima, kemikalijama i toksinima. Do unakrsne kontaminacije hrane može doći na sljedeća tri načina:
- Od hrane do hrane
- Od ljudi do hrane
- Od opreme do hrane
Sljedeći savjeti pomoći će vam da izbjegnete križnu kontaminaciju:

1. Provjerite temperaturu isporučenih sirovina
Kad isporučujete svježe proizvode, izmjerite temperaturu svake sirovine. Ako je temperatura hrane previsoka, bakterije se na njoj razvijaju brže. Takva sirovina nije sigurna i dobavljači je moraju vratiti.

2. Otrovne kemikalije držite podalje od hrane
Kemikalije i sredstva za čišćenje držite odvojeno od hrane. Nikada ne stavljajte opasne tvari preko hrane.

3. Nema skladištenja u prizemlju
Ne skladištite sirovine na podu, već ih uvijek podižite od tla. Tlo je izvor bakterija.

4. Prostor za odlaganje
Održavajte skladišni prostor i proizvode čistima Prostor za skladištenje držite suhim i zaštićenim od štetočina.

5. Koristite FIFO sustav
FIFO označava First-In First-Out. To je sustav za olakšavanje skladištenja zaliha. Proizvode s najranijim datumima prije datuma treba staviti na prednju stranu skladišnog prostora, dok se proizvodi s najduljim datumima mogu nalaziti na zadnjoj strani. Korištenjem FIFO sustava za pohranu hrane osiguravate da se prvo koristi hrana s najranijim datumima upotrebe. Ovaj sustav maksimizira svježinu i minimalizira otpad.

6. Obilježite naljepnicom
Kad se priprema hrana, ne zaboravite dodati datum pripreme jelu. Najbolje je ako ovdje koristite naljepnice s komponentama kao što su datum, naziv posude, datum pripreme.
Križna kontaminacija hrane - kako je spriječiti:
-
DOZVOLJENO
NIJE DOZVOLJENO
- Sirove sastojke držite podalje od kuhane hrane.
- Nikada ne koristite istu površinu za sirovu i kuhanu hranu.
- Kuhano meso čuvajte u hladnjaku preko sirovog.
- Nikad rukama ne dodirujemo smeće.
- Hranu držite pokrivenom i zaštićenom.
- Priprema sirove hrane prije pripreme kuhane hrane bez pranja ruku.
- Temeljito očistite sav alat i radne površine.
- Nikada ne koristimo isti nož za sirove i kuhane sastojke bez pranja.
- Nosite čistu odjeću.
- Operite ruke prije rukovanja s hranom.