Menu

Sigurna priprema hrane oduvijek je bila važna u ugostiteljstvu. Kao što primjećujemo porast alergija i netolerancije među potrošačima posljednjih godina, ta je tema postala još važnija. Ovdje su nam potrebna znanja i pomoć stručnjaka.

Nudimo savjete koji će vam pomoći da pripremite obroke koji su potpuno sigurni za vaše goste, bez obzira na njihove specifičnosti. To uključuje popise alergena, metode skladištenja hrane, vodiče HACCP i još mnogo toga.

 
 
Savjet br. 1: Vodite računa o svojoj osobnoj higijeni!

Savjet br. 1: Vodite računa o svojoj osobnoj higijeni!

Sve započinje dobrom osobnom higijenom. Osobna higijena često je uzrok mnogih slučajeva trovanja hranom. Osobna higijena kuhinjskog osoblja ključna je u sprečavanju kontaminacije hrane.

 

Savjet br. 2: Provjerite ima li vaš restoran popis za čišćenje

Savjet br. 2: Provjerite ima li vaš restoran popis za čišćenje

Upoznajte najvažnije stvari na koje morate imati na umu prilikom čišćenja svih dijelova vašeg restorana. Možete ih pronaći na ovom popisu za čišćenje restorana.

Savjet br. 3: Budite svjesni svih opasnosti od alergija na hranu

Savjet br. 3: Budite svjesni svih opasnosti od alergija na hranu

Dolje navedena hrana je ona koja najčešće kod ljudi izaziva alergijske reakcije. Čak i mali tragovi ovih sastojaka mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod određenih gostiju, što također može biti kobno. Pogledajte koji su sastojci najčešći alergeni i čime ih mogu zamijeniti.

Savjet br. 4: Upotrijebite popis alergena

Savjet br. 4: Upotrijebite popis alergena

Otprilike 2 - 4% odraslih i 6% djece pati od određene alergije na hranu. Stoga je vrlo teško pripremiti jela koja će odgovarati svim gostima. Sastavili smo popis za pomoć vama i vašem osoblju da postanu svjesniji alergija. Upotreba ovog kontrolnog popisa alergena će vašim gostima olakšati odabir sigurnih obroka.

Savjet br. 5: Obavijestite svoje osoblje o najnovijim smjernicama za sigurno skladištenje sirovina

Savjet br. 5: Obavijestite svoje osoblje o najnovijim smjernicama za sigurno skladištenje sirovina

Skladištenje sirovina je ključno za osiguravanje sigurne hrane. Svaki je restoran odgovoran za pravilno skladištenje svojih sirovina ili jela. Slijedite ove savjete za pohranu prilikom pohrane.

Savjet br. 6: Smanjite rizik od unakrsne kontaminacije

Savjet br. 6: Smanjite rizik od unakrsne kontaminacije

Rizik od unakrsne kontaminacije je u velikim kuhinjama vrlo visok i može se kontaminirati na različite načine:

  • Od ljudi do hrane
  • Od hrane do hrane
  • Od kemikalija do hrane

Slijedite savjete kako izbjeći križnu kontaminaciju i osigurati svojim gostima sigurne obroke!

Savjet br. 7: Saznajte više o HACCP

Savjet br. 7: Saznajte više o HACCP

Kao kuhar želite biti sigurni da je hrana koju poslužite ukusna, hranjiva i prije svega sigurna. Stvaranje HACCP plana za vaš restoran pomoći će vam da identificirate i nadgledate biološka, kemijska i fizikalna svojstva koja je potrebno riješiti.To je preventivni alat za upravljanje rizikom. Upotrijebite ovaj HACCP popis za osiguravanje sigurne i čiste kuhinje.

Savjet br. 8: Znajte svoje kritične točke

Savjet br. 8: Znajte svoje kritične točke

Najbolje je biti svjestan gdje u kuhinji postoje točke koje su opasne za goste, osoblje ili sirovine. Da biste ih lakše identificirali, sastavili smo popis najčešćih za vas.