Menu

Skladištenje sirovina u restoranima je presudno za zdravlje i sigurnost hrane. Na kvalitetu hrane mogu utjecati mnogi čimbenici, kao što su skladištenje, dostava i higijena zaposlenika. Sastavili smo popis 8 smjernica za pohranu sirovina u restoranima kako bi se osigurala sigurnost hrane u vašoj kuhinji. Pridržavajući se ovih savjeta, možete poboljšati rad svog restorana i zaštititi svoje goste.

Savjet 1: Temperatura isporučenih sirovina

Savjet 1: Temperatura isporučenih sirovina

Kad isporučujete svježe proizvode, izmjerite temperaturu svake sirovine. Ako je temperatura hrane previsoka, bakterije se na njoj razvijaju brže. Takva sirovina nije sigurna i mora se vratiti dobavljaču.

Savjet 2: Kemikalije

Savjet 2: Kemikalije

 

Kemikalije i sredstva za čišćenje držite odvojeno od hrane. Nikada ne stavljajte opasne tvari preko hrane.

Savjet 3: Ne čuvajte u razini tla

Savjet 3: Ne čuvajte u razini tla

 

Ne skladištite sirovine na podu, već ih uvijek podižite od tla. Tlo je izvor bakterija.

Savjet 4: Skladištenje

Savjet 4: Skladištenje

Održavajte skladišni prostor i proizvode čistima Prostor za skladištenje držite suhim i zaštićenim od štetočina.

Nasvet 5: FIFO

Nasvet 5: FIFO

 

Koristite sustav First In, First Out (FIFO) prilikom skladištenja i spremanja proizvoda. Korištenjem ove metode osigurati ćete kvalitetu i sigurnost vaše hrane. Ova metoda osigurava da se uvijek prvo troše starije sirovine.

Nasvet 6: Označavanje

Nasvet 6: Označavanje

Uvijek označite pripremljenu hranu datumom pripreme.

Savjet 7: Meso čuvajte na donjim policama

Savjet 7: Meso čuvajte na donjim policama

 

Meso se uvijek treba čuvati pod drugom hranom kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija mesnim sokovima i drugom hranom.

Savjet 8: Držite se preporučenih temperatura

Savjet 8: Držite se preporučenih temperatura

 

Pridržavajte se propisa o temperaturi skladištenja hrane Osiguravajući da se hrana uvijek čuva na optimalnoj temperaturi, osigurajte svježu hranu i spriječite kvarenje.

Preporučene temperature skladištenja sirovina

  • KATEGORIJA HRANE

    PREPORUČUJEMO TEMPERATURU ČUVANJA

    Brzo pokvarljiva hrana u zamrzivaču (npr. Meso)

    -18°C

    Riba i meso u hladnjaku

    0 - 7°C

    Suha hrana (npr. Riža, tjestenina)

    16 - 21°C

    Voće i povrće u hladnjaku

    2 - 7°C

    Mliječni proizvodi u hladnjaku

    2 - 7°C