Skladištenje sirovina u restoranima je presudno za zdravlje i sigurnost hrane. Na kvalitetu hrane mogu utjecati mnogi čimbenici, kao što su skladištenje, dostava i higijena zaposlenika. Sastavili smo popis 8 smjernica za pohranu sirovina u restoranima kako bi se osigurala sigurnost hrane u vašoj kuhinji. Pridržavajući se ovih savjeta, možete poboljšati rad svog restorana i zaštititi svoje goste.

Savjet 1: Temperatura isporučenih sirovina
Kad isporučujete svježe proizvode, izmjerite temperaturu svake sirovine. Ako je temperatura hrane previsoka, bakterije se na njoj razvijaju brže. Takva sirovina nije sigurna i mora se vratiti dobavljaču.

Savjet 2: Kemikalije
Kemikalije i sredstva za čišćenje držite odvojeno od hrane. Nikada ne stavljajte opasne tvari preko hrane.

Savjet 3: Ne čuvajte u razini tla
Ne skladištite sirovine na podu, već ih uvijek podižite od tla. Tlo je izvor bakterija.

Savjet 4: Skladištenje
Održavajte skladišni prostor i proizvode čistima Prostor za skladištenje držite suhim i zaštićenim od štetočina.

Nasvet 5: FIFO
Koristite sustav First In, First Out (FIFO) prilikom skladištenja i spremanja proizvoda. Korištenjem ove metode osigurati ćete kvalitetu i sigurnost vaše hrane. Ova metoda osigurava da se uvijek prvo troše starije sirovine.

Nasvet 6: Označavanje
Uvijek označite pripremljenu hranu datumom pripreme.

Savjet 7: Meso čuvajte na donjim policama
Meso se uvijek treba čuvati pod drugom hranom kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija mesnim sokovima i drugom hranom.

Savjet 8: Držite se preporučenih temperatura
Pridržavajte se propisa o temperaturi skladištenja hrane Osiguravajući da se hrana uvijek čuva na optimalnoj temperaturi, osigurajte svježu hranu i spriječite kvarenje.
Preporučene temperature skladištenja sirovina
-
KATEGORIJA HRANE
PREPORUČUJEMO TEMPERATURU ČUVANJA
Brzo pokvarljiva hrana u zamrzivaču (npr. Meso)
-18°C
Riba i meso u hladnjaku
0 - 7°C
Suha hrana (npr. Riža, tjestenina)
16 - 21°C
Voće i povrće u hladnjaku
2 - 7°C
Mliječni proizvodi u hladnjaku
2 - 7°C