U kuhinji postoje mnoge opasnosti. Evo sažetka potencijalnih kritičnih točaka koje trebate savladati u kuhinji kako biste osigurali sigurnost.
Sigurnost hrane i kuhinje briga je mnogih profesionalaca. Tablica u nastavku navodi najčešće kritične točke u kuhinji.
Osobna higijena | Isporuke |
Rok trajanja |
Temperatura skladištenja |
Pribor |
Rizik od kontaminacije započinjeP s vama. Osigurajte da svi zaposlenici slijede higijenske standarde. |
Važno je provjeriti sve proizvode prije nego što uđu u vašu kuhinju. Obratite pažnju na njihov miris, datum uporabe, boju, oštećenja na ambalaži i temperaturu. |
Proizvodi se moraju konzumirati unutar propisanog roka trajanja. Obavezno se pridržavajte svih uputa za pohranu. |
Prilikom prijema robe provjerite osnovne uvjete skladištenja. |
Osigurajte da se oprema za kontakt s hranom očisti nakon uporabe. |
Skladištenje |
Križna kontaminacija |
Priprema |
Poslužite topla i hladna jela |
Stroj za pranje posuđa |
Svaki proizvod zahtijeva svoje vlastite uvjete čuvanja - u zamrzivaču, hladnjaku, tamnom prostoru. |
Provjerite uvjete skladištenja za svaki proizvod pojedinačno. |
Dobar mise-en-place je ključan za dobar početak. Osigurajte da je sva hrana pravilno označena i zaštićena. |
Topla i hladna posuđa treba čuvati na prikladnoj temperaturi i poslužiti je što je prije moguće nakon stavljanja na tanjur. |
Kad stavljate posuđe u perilicu posuđa, vodite računa da se optimalno iskoristi prostor u stroju. |
Čistoća |
Odvoz smeća |
Radne površine |
Mikrovalna pećnica |
Regeneracija |
Provjerite da li je vaše osoblje pažljivo na osobnu higijenu. Ovo je prvi korak za smanjenje rizika od kontaminacije. |
Posuđe stavite na određeno mjesto u kuhinji i izbjegavajte kontakt s hranom. Obavezno redovito ispraznite i čistite kantu. |
Držite pribor i radne površine čistim i urednim. |
Koristite pribor i pribor pogodan za upotrebu u mikrovalnoj pećnici. |
Vruću hranu ohladite u hladnom hladnjaku, a zatim je regenerirajte. |
Grijanje |
Zagrijavanje |
Tava za prženje |
Rezanje |
Odleđivanje |
Da biste osigurali da je određena hrana sigurna za jelo, provjerite potrebne minimalne temperature. |
Pri grijanju provjerite je li cijela količina ravnomjerno zagrijana. |
Nikada ne pregrijavajte tavu i redovito mijenjajte mast. |
Koristite odvojene ploče za ribu, povrće, kuhano meso i sirovo meso. |
Uvijek odleđujte smrznutu hranu u hladnjaku ili pod hladnom vodom.
|
Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb iznad i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon.