Saznajte više o najčešćim alergenima i kako oni mogu utjecati na pripremu jela.
Najčešći alergeni
Ovdje je popis najčešćih alergena:
- mlijeko
- jaja
- riba
- rakovi
- orašasto voće
- kikiriki
- žitarice koje sadrže gluten
- soja
Cijeli popis možete vidjeti ovdje.
Znakovi alergijske reakcije
Poznavanje i prepoznavanje ovih znakova može vam pomoći pravilno djelovati u slučaju alergijske reakcije u vašem restoranu. Najčešći znakovi su:
- Otečene usne / jezik ili svrbež usana
- Grčevi u trbuhu, povraćanje ili proljev
- Osip i osip
- Respiratorni problemi
Izbjegavanje alergijskih reakcija u restoranima
Prevencija je puno lakša i jeftinija od liječenja u slučaju alergijske reakcije. Poznavanje vaših alergija i glavnih alergena samo je prvi korak - naša je odgovornost da spriječimo bilo kakve alergijske reakcije na naša jela. Slijede koraci za sprečavanje alergijskih reakcija i neposredni koraci koje treba poduzeti u slučaju alergijske reakcije:
- Točni opisi pojedinih jela i popis sastojaka s alergenima.
- Osposobljeno osoblje za odgovor na sva pitanja o alergenu.
- Omogućite jelima koja sadrže manje ili nimalo alergena.
- U slučaju alergijske reakcije, pri ruci držite broj obližnjih bolnica i ambulanti.