Menu

Vraćaju se zrna koja su uzgajali naši preci. Drevna zrna, kao što su amarant, vrlo se malo toga promijenilo u posljednjih tisućljeća. Mnogi su također bez glutena, što ih čini dobrom alternativom tjestenini ili kuskusu za ljude koji ne probavljaju gluten.

Ove žitarice možete poslužiti kao prilog ili dodavati juhama i salatama kako biste ih pretvorili u zdrav obrok. Poslužite vruće ili hladno, jednostavno začinite uljem i začinima ili dodajte povrće i začinsko bilje. Mogućnosti su beskrajne i oduševit će vas novi okusi. Odličan su dodatak vašoj kuhinji i istovremeno ekološki prihvatljivi, jer većina drevnih žitarica koristi manje vode za svoj rast od intenzivnije proizvodnje pšenice i kukuruza.

Za razliku od bijelog brašna i bijele riže, drevna su žitarica cjelovita ili relativno neobrađena i stoga su izvrstan izvor vlakana. Sadrže i relativno visoku razinu proteina i malo kalorija.

 

 

 

Bez glutena

 

Žitarice koje se najčešće konzumiraju, poput pšenice i svih njegovih derivata, sadrže gluten. Međutim, na raspolaganju je i puno hranljivih žitarica bez glutena. Sorta, amarant, tef i proso su bez glutena

 

Amarant

Amarant je žitarica bez glutena koju su prvi uzgajali Azteci i Inke u Meksiku. Ima lijep orašasti okus. Izvrsna je kao prilog, u mesnim, povrtnim jelima, juhama ili riži umjesto rižote. Korisna je i u desertima. Može se kuhati u vodi kao riža ili peći kao kukuruz.

Kineska šećerna trska

Ova žitarica se najčešće nalazi u Africi i dijelovima Azije. Ekološki je jer zahtijeva oko dvije trećine manje vode nego kukuruz za rast. Grah se može mljeti i koristiti kao brašno za pečenje kruha i palačinki, ali može se peći kao kokice ili koristiti kao zamjena za rižu.

Tef

Tef je glavni sastojak ukusnog etiopskog kruha. Zrno je po veličini usporedivo s makovim sjemenkama i ima blag okus. Može se koristiti za izradu peciva, kruha ili jednostavno posuti salatom.

Proso

Proso je vrlo hranjivo, dobar izvor vlakana i vitamina B1 i bogato je mineralima. Njegova je upotreba vrlo svestrana. Najpoznatije jelo je proso kaša, ali brašno od mljevenog brašna također je vrlo korisno, posebno u desertima.

Gluten

Ječam

Ječam je staro zrno, prilično slično pšenici. Sadrži malo manje proteina i malo više masti. Najprepoznatljivije jelo od ječmene kaše je ricotta.

 

Pir

Ovo drevno žito je vrsta pšenice i u posljednje vrijeme je vrlo cijenjeno. Pir se vrlo lako uzgaja i ne zahtijeva tretiranje pesticidima ili zaštitnim sredstvima. Vrlo je korisna kao prilog, za pečenje kruha i peciva ili kao zamjena.