Menu

Vraćaju se zrna koja su uzgajali naši preci. Drevna zrna, kao što su amarant, vrlo se malo toga promijenilo u posljednjih tisućljeća. Mnogi su također bez glutena, što ih čini dobrom alternativom tjestenini ili kuskusu za ljude koji ne probavljaju gluten.

Ove žitarice možete poslužiti kao prilog ili dodavati juhama i salatama kako biste ih pretvorili u zdrav obrok. Poslužite vruće ili hladno, jednostavno začinite uljem i začinima ili dodajte povrće i začinsko bilje. Mogućnosti su beskrajne i oduševit će vas novi okusi. Odličan su dodatak vašoj kuhinji i istovremeno ekološki prihvatljivi, jer većina drevnih žitarica koristi manje vode za svoj rast od intenzivnije proizvodnje pšenice i kukuruza.

Za razliku od bijelog brašna i bijele riže, drevna su žitarica cjelovita ili relativno neobrađena i stoga su izvrstan izvor vlakana. Sadrže i relativno visoku razinu proteina i malo kalorija.

 

 
Alt Image Text

 

Bez glutena

 

Alt Image Text

Žitarice koje se najčešće konzumiraju, poput pšenice i svih njegovih derivata, sadrže gluten. Međutim, na raspolaganju je i puno hranljivih žitarica bez glutena. Sorta, amarant, tef i proso su bez glutena

 

Amarant

Amarant je žitarica bez glutena koju su prvi uzgajali Azteci i Inke u Meksiku. Ima lijep orašasti okus. Izvrsna je kao prilog, u mesnim, povrtnim jelima, juhama ili riži umjesto rižote. Korisna je i u desertima. Može se kuhati u vodi kao riža ili peći kao kukuruz.

Kineska šećerna trska

Ova žitarica se najčešće nalazi u Africi i dijelovima Azije. Ekološki je jer zahtijeva oko dvije trećine manje vode nego kukuruz za rast. Grah se može mljeti i koristiti kao brašno za pečenje kruha i palačinki, ali može se peći kao kokice ili koristiti kao zamjena za rižu.

Alt Image Text
Alt Image Text

Tef

Tef je glavni sastojak ukusnog etiopskog kruha. Zrno je po veličini usporedivo s makovim sjemenkama i ima blag okus. Može se koristiti za izradu peciva, kruha ili jednostavno posuti salatom.

Proso

Proso je vrlo hranjivo, dobar izvor vlakana i vitamina B1 i bogato je mineralima. Njegova je upotreba vrlo svestrana. Najpoznatije jelo je proso kaša, ali brašno od mljevenog brašna također je vrlo korisno, posebno u desertima.

Gluten

Alt Image Text

Ječam

Ječam je staro zrno, prilično slično pšenici. Sadrži malo manje proteina i malo više masti. Najprepoznatljivije jelo od ječmene kaše je ricotta.

 

Pir

Ovo drevno žito je vrsta pšenice i u posljednje vrijeme je vrlo cijenjeno. Pir se vrlo lako uzgaja i ne zahtijeva tretiranje pesticidima ili zaštitnim sredstvima. Vrlo je korisna kao prilog, za pečenje kruha i peciva ili kao zamjena.

 
Alt Image Text