Savjeti za pripremu zdravijih obroka
Nekoliko praktičnih savjeta kako prilagoditi jelovnik i jela kako bi bili zdraviji i privlačniji

Mnogo je načina da svoj jelovnik učinite zdravijim. Ispod je nekoliko jednostavnih savjeta za pripremu zdravijeg obroka.
Razumijevanje deklaracija o hrani
Oznake hrane sadrže podatke o proizvodu, uključujući njihovu hranjivu vrijednost. Znanje kako pravilno čitati oznake hrane i njihove hranjive vrijednosti može vam pomoći da donesete zdravije odluke. Postoji nekoliko načina za to:
- Pročitajte informacije kako biste ih mogli podijeliti sa svojim gostima.
- Informacije o prehrani koristite za stvaranje uravnoteženih, raznolikih i zdravijih obroka.
- Prepoznajte i identificirajte sve potencijalne alergene.
- Zakažite posebne dijete za posebne goste.
Značajke zdravih obroka
Saznajte više o značajkama zdravog obroka i kako ih koristiti za stvaranje boljeg jelovnika za vaš restoran. To mora biti zdrav jelovnik.
- Opremljen odgovarajućim podacima o prehrani.
- Sastavljen na uravnotežen način.
- Sadrže umjerene količine preporučenih hranjivih sastojaka.
- Sastoji se od raznolikih.

Zdravije metode kuhanja
Sada kada znamo karakteristike zdravih obroka, pogledajmo zdravije načine kuhanja
- Para - Nema potrebe za uljem i pomaže u održavanju hranjivih sastojaka.
- Vrelište - nije potrebno ulje, što znači da nema dodatnog unosa kalorija.
- Kvar - Metoda kuhanja prirodno nježnih sastojaka kao što su jaja, riba i povrće.
- Brzo pečenje - dobra alternativa prženju. Hrana zadržava više hranjivih sastojaka i prirodnije bravo, što hranu čini vizualno privlačnijom.
- Roštilj - metoda pripreme mesa s niskim udjelom masti jer isušuje hranu tijekom procesa pečenja. Ne ostavljajte meso s roštilja predugo jer to može rezultirati malo većim rizikom od raka.

Kako bolje začiniti svoja jela
Ovdje je popis opcija koje možete koristiti tijekom kuhanja:
- Voćni, med i javorov sirup - hranjiviji izvor prirodnog šećera.
- Aromatični sastojci (luk, češnjak, đumbir itd.) - pomaže u dodavanju okusa bez pretjerane upotrebe soli.
- Orašasti plodovi i sjemenke - jelima dodaju aromu i okus.
- Ulje aromatizirano - alternativa maslacu.
- Citrusi i aromatični ocat - oštar okus koji pomaže smanjiti potrebu za soli.

Serviranje
Zdrava prehrana je više od vitamina i minerala koje unosite u svoje obroke - ona je i u održavanju uravnoteženosti cijelog jela. Evo nekoliko savjeta kako podijeliti dijelove na tanjuru kako biste bili što uravnoteženiji.
- Provjerite ima li na tanjuru ravnoteža između cjelovitih žitarica, zdravih bjelančevina i povrća ili voća.
- Smanjite porciju "teške" hrane i povećajte porciju salate.
- Smanjite količinu umaka serviranog na tanjuru.
Ostale ideje
Uz uravnoteženi pleh napunjen vitaminima i mineralima, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da promovirate zdravu prehranu u vašem restoranu:
Koristite svježe sastojke.
- Istražite upotrebu organskih proizvoda.
- Nadogradite i promovirajte zdravije obroke.
- Predstavite zdravu hranu kao ukusan obrok.