Alati za izračunavanje troškova hrane
Sljedeći alati i proračuni važni su za proračun troškova sirovina:
- Standardni recept: Troškovi izračunati na temelju standardnog recepta olakšavaju izračunavanje troškova sirovina.
- Ažurirani trošak sastojaka: Trenutna cijena treba biti osnova troškova, pa je cijena treba periodično provjeravati.
- Shema troškova recepta: Za bilježenje podataka i svih informacija o receptu kao što su trenutni jedinični trošak, stvarni trošak sastojka i po posluživanju.
Proračun troškova obroka
Kako izračunavamo troškove za svaki standardni recept?
- Korak 1. Ispunite troškovnik za recepte informacijama koje se temelje na standardnom receptu i na temelju trenutnog cjenika.
- Korak 2. Na temelju najnovijeg cjenika navedite najnoviju otkupnu cijenu svakog sastojka.
- Korak 3. Izračunajte stvarni trošak svakog sastojka.
- Korak 4. Dodajte stvarni trošak svakog sastojka kako biste dobili ukupni trošak recepta.
- Korak 5. Podijelite ukupni trošak recepta na broj obroka kako biste dobili cijenu po porciji.
Prodajna cijena
Nakon što izračunate cijenu hrane, možete odrediti prodajnu cijenu svojih jela. Osnovna formula je:
Prodajna cijena =
(Troškovi hrane + Troškovi rada + režijski troškovi) + Dobit
Vaša prodajna cijena treba sadržavati sve troškove i dobit koje želite ostvariti.