Osnovni recept je provjerena formula koja dosljedno ispunjava standarde kvalitete restorana. to je:
- Najbolji vodič za pripremu hrane
- Vrijedan alat za obuku kuharskog osoblja
- Osnova za kupovinu sastojaka
- Osnova za utvrđivanje troškova hrane
Osnovne komponente recepta
Prilikom stvaranja osnovnog formata recepta uvrstite sljedeće podatke:
- Naziv recepta
- Prinos: Uključuje ukupni prinos (težina, volumen, broj), broj obroka i veličina porcije.
- Potrebna oprema: mjerna posuda, veličine spremnika itd.
- Sastojci: Točan iznos naveden redoslijedom upotrebe.
- Postupak: Mora biti jasan, koncizan i precizan.
- Vrijeme pripreme i kuhanja: u minutama
- Postupci rezanja, posluživanja i posluživanja: organizirani po redoslijedu.
- Upute: Vreme hlađenja, skladištenja i skladištenja, ako se odmah ne posluži.
- Upute: za podgrijavanje (ako je primjenjivo).
- Napomene o zamjenama: na primjer, zamjenske sastojke, ako neke nisu dostupne, potrebno ih je pažljivo pregledati kako bi jela imala isti okus i kvalitetu kao kad koriste originalne sastojke.
- Slika gotovog proizvoda: obavijestiti osoblje kako bi jelo trebalo izgledati na tanjuru
Primjeri dobro napisanog recepta
Pažljivo razmislite o količini sastojaka. Jasno i jednostavno objasnite postupak pripreme i vrijeme kuhanja. To omogućuje kuharskom osoblju da uvijek priprema jelo na isti način.
Mjerenja težine i volumena
Kako bi se izračunao trošak recepta, važno je znati cijenu svakog sastojka prema korištenoj količini.