Pod pojmom Smartfood podrazumijevamo zdravu i uravnoteženu kuhinju koja se sastoji od brzih i jednostavnih obroka, a u prehrambenom smislu bogata vitaminima, mineralima i proteinima.
Smartfood je stoga ulog za naše zdravlje, jer djeluje kao vrsta zaštite od vanjskih utjecaja i omogućuje nam unošenje zdravije i korisnije hrane u tijelo.
Kod kuće se hrana često prekuha, što zauzvrat dovodi do gubitka vitamina u sastojcima. To se može izbjeći korištenjem tekućine u kojoj se kuhalo povrće, na primjer, za zalijevanje rižota ili hladnim pijenjem kao osvježavajućeg napitka.
Idealan primjer je voda u kojoj se kuhao špinat. Na 1 litru vode trebamo 120 g špinata. Dobivena tekućina se filtrira, ohladi i koristi kao osvježavajuće piće puno minerala i željeza.
Isto se može učiniti sa slanutkom i grahom cannellini. Voda u kojoj su se kuhali može se koristiti za pripremu beze. Sve što trebamo je snažni blender i malo šećera. Slanutak, naime, sadrži albumin koji će stvoriti vrlo čvrstu pjenu, sličnu klasičnim bezeima.
Zanimljivo je i koristiti vodu u kojoj su se kuhale šparoge. Filtrirajte vodu, dodajte malo mlijeka i dobit ćete bešamel, koji će biti idealan za lazanje od šparoga. Također možete dodati hrskavu slaninu i posuti ribanim parmezanom ili pecorinom. Na taj način dobivamo lakšu i sočniju verziju lazanja.