Mariniranje je tradicionalna tehnika kuhanja za pripremu mesa, ribe i povrća za kuhanje ili pečenje na roštilju. To je način pripreme u kojem čuvamo nutritivna svojstva i idealan je za hranu koja omogućuje tanko filetiranje:
- Marinirana riba - na primjer inćuni, losos, srdela ili tuna
- Marinirano povrće - tikvice, patlidžan, paprika, krastavci
- Marinirano meso - bolji rezovi govedine, divljači, svinjskih rebara, peradi
Za pravilno mariniranje važno je koristiti:
- Kiseli element - funkcija kiselog elementa je izmjena proteina omekšavanjem površine mesa. Možemo koristiti ocat, limunov sok, sok od naranče, sok od ananasa, rajčice, vino, pivo ili jogurt.
- Masni element - obično temelji na ulju koje djeluje kao pojačivač okusa. Glavna značajka ulja je da poprima okus aroma i prenosi ih dublje u proteinska vlakna, uz sudjelovanje kiselinske komponente.
- Aromatični element - aromatični dio je onaj koji sadrži okuse koje želite koristiti za marinadu. Možete koristiti klasične začine i začinsko bilje (npr. ružmarin, majčina dušica, mažuran, paprika), povrće (npr. celer, mrkva, luk, češnjak) ili umake (npr. Worcester ili soja).
- Vezni element - ulje se ne veže dobro na druge tekuće komponente, a cilj veziva je vezati kiselu komponentu na masnu. Na primjer, koristite senf ili sojin lecitin.
Važno je da mariniranje ne traje duže od 24 sata, jer u tom slučaju postoji rizik od razmnožavanja bakterija.