Raznolikost kuhinja na svijetu je beskrajna. Uobičajeno je da im umaci daju osobni dodir i pružaju im razne okuse. Bilo da su hladni ili topli, slatki ili slani, umaci dodaju dodir svakom jelu.
Zapad
Zapadna kuhinja temelji se na francuskoj kuhinji, a francuski chef Auguste Escoffie smatra da znamo pet osnovnih umaka: bešamel, španjolski, nizozemski, umak od rajčice i veloute.
Turska i Bliski Istok
Umak od rajčice na tim je mjestima od velike važnosti. Dodatak lokalnih začina razlikuje ih od tradicionalnih zapadnih umaka. Oni također znaju i bijele umake, ali za razliku od zapadnih, koji se temelje na brašnu i mlijeku, njihovi se temelje na jogurtu.
Azija
Iako su zapadnjački umaci važni u kombiniranju okusa i sastojaka, u azijskim umacima dominiraju kontrastni elementi, poput slatkog i slanog. Umak od soje, ribe i kamenica, kao i sezamovo ulje i rižin ocat daju azijskim umacima jedinstven ukus.
Globalni trendovi
Posljednjih godina primjećuje se sve veća popularnost azijske i bliskoistočne kuhinje širom svijeta, što uzrokuje upad slanih i slatkih okusa ove kuhinje u tradicionalna europska jela.