Menu

Tradicionalni oblici tjestenine rašireni u Europi potječu iz Italije, no danas su rašireni daleko izvan njezinih granica. Zbog svoje jednostavnosti i nevjerojatne raznolikosti okusa imaju brojne obožavatelje diljem svijeta.

Talijani dijele tjesteninu, ili kako je oni zovu "pasta", u 3 glavne vrste:

  • Pasta secca (suha tjestenina) - industrijski proizvedena tjestenina od brašna i vode
  • Tjestenina all'uovo - svježa tjestenina od brašna i jaja
  • Pasta fatta in casa - domaća, ručno rađena tjestenina

 

Otkrivamo tajne savršene tjestenine.

 

Al dente!

Al dente!

Al dente doslovno znači "na zub", ili dovoljno kuhano izvana i čvrsto u jezgri. Ovaj koncept se posebno odnosi na suhu tjesteninu, koja se kuha u prosjeku 2 puta duže od svježe tjestenine, koja se kuha samo 3-4 minute.

 

Klasična metoda kuhanja al dente uključuje nekoliko važnih točaka. Tjesteninu dodajte u dobro posoljenu kipuću vodu (omjer 1:5) i snažno miješajte da se ne slijepi. U prvim minutama škrob se počinje odvajati od tjestenine. Kuhajte prema uputama na pakiranju, prosječno 8-9 minuta, ocijedite i sačuvajte malo vode. Zatim u kipući umak dodajte tjesteninu i dobro promiješajte. Po želji se može malo razrijediti vodom u kojoj se kuhala tjestenina.

Pasta Fresca - Pasta secca

Pasta Fresca - Pasta secca

Dobra tjestenina se prepoznaje po dobro odabranim sastojcima. Talijani to rade prema sezoni i regiji iz koje dolaze.

 

Secca tjestenina ili suha tjestenina tipična je za južnu Italiju, u kombinaciji s jednostavnim sastojcima kao što su maslinovo ulje, rajčice, plodovi mora i povrće. Rade se od krupice durum pšenice i vode, zatim se oblikuju i suše. Kvalitetne suhe sastojke prepoznat ćete po blago hrapavoj površini.

Pasta Fresca ili svježa tjestenina tipična je za sjevernu talijansku regiju, gdje ćete je pronaći u specijaliziranim trgovinama na gotovo svakom uglu. Priprema se od brašna tip 00 i jaja koja mu daju lijepu svijetložutu boju. Oblikuju se u trake raznih širina - tagliatelle, fettuccine, lasagne, kao i pune u obliku raviola, tortelina i kanelona. Kombiniraju se uglavnom s umacima na bazi maslaca, vrhnja, mesnih ragua, gljiva i tartufa.

Pravilno doziranje i serviranje

Pravilno doziranje i serviranje

Čak ni savršeno kuhana tjestenina i dobro odabrani sastojci nisu jamstvo savršeno servirane tjestenine. Najčešći problem je nepravilno doziranje umaka. Mora biti prave gustoće i količine da se zalijepi za tjesteninu i ne ostane na tanjuru.

 

Da biste to postigli, skuhajte tjesteninu neposredno prije posluživanja i dodajte je u kipući umak zajedno s malo vode. To će omogućiti tjestenini da upije dio tekućine i omogućiti prirodno zgušnjavanje umaka zahvaljujući škrobu. Poslužite u toploj posudi.