Menu
Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje glavni je sastojak mediteranske kuhinje. Hladno prešano maslinovo ulje najraširenija je vrsta maslinovog ulja zbog izvrsnih svojstava i vrlo cijenjenog okusa.

Riba i plodovi mora

Riba i plodovi mora

Riba i plodovi mora igraju važnu ulogu u mediteranskoj kuhinji i prikladni su za razne načine pripreme, od  pečenja na roštilju do raznih jela s tjesteninom, rižota, salata…

Povrće

Povrće

Povrće – rajčice, češnjak, patlidžani, krastavci, tikvice, luk, leća i slanutak – dio je svakodnevnog jelovnika ove regije. Mediteranska kuhinja uključuje i voće, među kojima prevladavaju grožđe, smokve, limuni i naranče.

Začini

Začini

Začini imaju vrlo važnu ulogu u oblikovanju konačnog okusa mediteranskih specijaliteta. Šafrana, majčine dušice, ružmarina, bosiljka, peršina, kadulje, origana i đumbira nikad ne nedostaje. Koriste se i svježi i suhi začini.

 

Jela u mediteranskoj kuhinji pripremaju se od domaćih, svježih, što raznovrsnijih proizvoda, a količine su male, tako da su jela uvijek svježa i topla.

Piće

Piće

Vino je najpoznatije piće mediteranske kuhinje. Mediteran je jedna od najvažnijih vinskih regija na svijetu, a konzumacija vina između obroka je umjerena, ne više od jedne ili dvije čaše.

Kao proizvod dobiven od grožđa i voća, Sangria je vrlo poznato piće čija je slava prešla granice Španjolske. U međuvremenu, pića specifična za zemlju postala su vrlo popularna diljem svijeta: grčki ouzo, toskanska vina, španjolska sangria itd.