![Maslinovo ulje Maslinovo ulje](/chef-inspiracija/mediteranska-kuhinja/glavni-sastojci-mediteranske-kuhinje/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/1664736284553.jpg)
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje glavni je sastojak mediteranske kuhinje. Hladno prešano maslinovo ulje najraširenija je vrsta maslinovog ulja zbog izvrsnih svojstava i vrlo cijenjenog okusa.
![Riba i plodovi mora Riba i plodovi mora](/chef-inspiracija/mediteranska-kuhinja/glavni-sastojci-mediteranske-kuhinje/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.jpg/1664736297836.jpg)
Riba i plodovi mora
Riba i plodovi mora igraju važnu ulogu u mediteranskoj kuhinji i prikladni su za razne načine pripreme, od pečenja na roštilju do raznih jela s tjesteninom, rižota, salata…
![Povrće Povrće](/chef-inspiracija/mediteranska-kuhinja/glavni-sastojci-mediteranske-kuhinje/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_658523160/image.img.jpg/1664868433456.jpg)
Povrće
Povrće – rajčice, češnjak, patlidžani, krastavci, tikvice, luk, leća i slanutak – dio je svakodnevnog jelovnika ove regije. Mediteranska kuhinja uključuje i voće, među kojima prevladavaju grožđe, smokve, limuni i naranče.
![Začini Začini](/chef-inspiracija/mediteranska-kuhinja/glavni-sastojci-mediteranske-kuhinje/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1840137426/image.img.jpg/1664868422544.jpg)
Začini
Začini imaju vrlo važnu ulogu u oblikovanju konačnog okusa mediteranskih specijaliteta. Šafrana, majčine dušice, ružmarina, bosiljka, peršina, kadulje, origana i đumbira nikad ne nedostaje. Koriste se i svježi i suhi začini.
Jela u mediteranskoj kuhinji pripremaju se od domaćih, svježih, što raznovrsnijih proizvoda, a količine su male, tako da su jela uvijek svježa i topla.
![Piće Piće](/chef-inspiracija/mediteranska-kuhinja/glavni-sastojci-mediteranske-kuhinje/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_133265711/image.img.jpg/1664868395228.jpg)
Piće
Vino je najpoznatije piće mediteranske kuhinje. Mediteran je jedna od najvažnijih vinskih regija na svijetu, a konzumacija vina između obroka je umjerena, ne više od jedne ili dvije čaše.
Kao proizvod dobiven od grožđa i voća, Sangria je vrlo poznato piće čija je slava prešla granice Španjolske. U međuvremenu, pića specifična za zemlju postala su vrlo popularna diljem svijeta: grčki ouzo, toskanska vina, španjolska sangria itd.