Menu

Grčka

Grčku kuhinju karakteriziraju jednostavnost, elegancija i nezaboravno primamljivi okusi. Postoje razni "Mezedes" - grickalice, poslužene uz vino, Ouzo ili Tchipouro.

Glavni sastojak grčkih jela je maslinovo ulje koje svim jelima daje karakterističan okus – od grčke salate do deserta.

Italija

Talijansku kuhinju karakterizira prilagodljivost i raznolikost široke palete proizvoda i regionalne raznolikosti recepata. Jela su važan element talijanskog načina života i odražavaju kulturu i povijest ovog naroda.

Italija je zemlja vina, ekskluzivne kave, desetaka vrsta tjestenina i pizza te mnogih tradicionalnih mesnih proizvoda.

Osim ukusnih pizza, simbol talijanske kuhinje je i svježa tjestenina, koja postoji još od vremena Etruščana i Rimljana. Tijekom godina tjestenina se pojavljivala pod različitim imenima - "maccarune" u Napulju, "vermicelli" u Rimu, "bavette" u Liguriji.

Tjestenina se isprva začinjavala umakom od rajčice i maslacem, a mašta pojedinog kuhara pobrinula se da joj se dodaju i drugi sastojci poput mozzarelle, parmezana i drugih sireva, mesa, ribe i raznog povrća.

 

 

Francuska

Francuska kuhinja poznata je prije svega po ogromnoj raznolikosti okusa, sofisticiranosti jela i iznenađujućim začinima za pravi kulinarski raj. Francusku kuhinju karakteriziraju razne juhe, terine, kolači od povrća, specijaliteti poput Coq au vin ili poznatih palačinki Crepe Suzette.

Turčija

Na tursku kuhinju snažno je utjecalo osmansko razdoblje, kada su se lokalne tradicije kombinirale s utjecajima iz Grčke i Bliskog istoka. Turska je pravi raj za gurmane, jer zahvaljujući izvrsnoj kombinaciji okusa nudi nezaboravne kulinarske doživljaje. Zbog svog zemljopisnog položaja i različite klime u različitim dijelovima zemlje, Turska je oduvijek imala obilje svježih proizvoda, što dovodi do vrlo raznolike i raznolike prehrane.

Maroko

Marokanska kuhinja je spoj berberskih, maurskih, mediteranskih i arapskih utjecaja. Kuhari 4 kraljeva grada (Fes, Meknes, Marrakesh i Rabat) postavili su temelje za ono što danas poznajemo kao marokansku kuhinju.

Marokanska kuhinja zasluženo se smatra jednom od najboljih na svijetu jer je hrana uvijek pažljivo pripremljena, umjetnički prezentirana i nježno servirana. Jelo se ovdje smatra svetkovinom bogova.

Tajine je tradicionalno marokansko jelo. Ime mu dolazi od posebne keramičke posude u kojoj se priprema. Tajine je jelo koje zahtijeva sporo kuhanje. Tajni sastojak obično je meso ili riba u kombinaciji s raznim povrćem poput luka. patlidžana, graška i voća kao što su marelice, breskve, kruške, šljive ili smokve. U jelo se dodaju i mnogi začini - cimet, đumbir i šafran.

 

Španjolska

Bogata povijest i kulturni utjecaji Španjolske doveli su do stvaranja jedinstvene kuhinje s tisućama recepata i okusa. Korijeni španjolske kuhinje su mediteranski, glavni sastojci su riba i plodovi mora. U Španjolskoj je gotovo obavezno kušati njihove poznate tapase. Gazpacho, poznata hladna juha od rajčice, potječe iz Andaluzije. Valencia je dom poznate hladne juhe od rajčice Gazpacho. Asturija je dom Fabade, gulaša od svinjetine i graha.