Saznajte sve o različitim vrstama bezglutenskog brašna
Stvari koje treba imati na umu
Bezglutenska brašna se ne mogu jednostavno zamijeniti s pšeničnim brašnom jer se drugačije ponašaju u jelima. Zato uvijek radite s provjerenim receptima ili prvo eksperimentirajte. Najbolji rezultati se postižu njihovim miješanjem.
Pečeni proizvodi s rižinim ili heljdinim brašnom su općenito kompaktniji i ljepljiviji. Dodavanjem brašna orašastih plodova, poput bademovog ili lješnjakovog, pomaže u smanjenju toga, pogotovo u pravljenju slastica.
Vrlo ukusan desert koji možete pripremiti s bilo kojim sezonskim voćem.
Višenamjensko brašno blagog okusa, koje ostaje svijetle boje i nakon pečenja. Prikladno je za zgušnjavanje i prhka tijesta. Možete ga pomiješati i s ostalim bezglutenskim brašnima.
Tapioka se dobiva iz manioke. Izuzetno je svestrana biljka jer ima visoki udio škroba, što je idealno za mousse, puding i žele, ali može se koristiti i za kolače i palačinke ( tapioka palačinke su veliki hit u Brazilu).
Heljdino brašno je idealno za vafle, kolače i prhka tijesta. Brašna poput ovoga su bogata okusom i boje su karamele.
Grubo mljeveno kukuruzno brašno je u osnovi palenta (naziv za talijansku kašu). Ima zrnatu strukturu koja je idealna za hrskave kolače. Fino mljeveno kukuruzno brašno je odlično za kruh i kolače.
Ono nije isto kao kukuruzni škrob, koji je brašno bez masti i proteina, te se ne koristi za pečenje nego za kuhanje, kao vezivo za umake i puding.
Kokosovo brašno ima veliku moć apsorpcije i vrlo je suho. Odlično je za pravljenje hrskavih kolača. Budite pažljivi pošto je tijesto vrlo krhko. Kada ga upotrebljavate u tortama, koristite namirnice poput jaja i maslaca koje će dati potrebnu vlagu. Kao alternativa, možete dodati pire voća ili povrća već pečenim proizvodima kako biste očuvali vlagu i izbjegli sušenje.
Koristite fino mljeveno bademovo brašno za kreme ili kolače. Njegov okus je idealan za pripremu prhkog tijesta. Lješnjakovo brašno je slično bademovom, samo što sadrži više masnoće. Ovakva brašna kolačima daju rahlost.
Brašno slanutka se koristi u slatkim granola recepturama zbog bjelančevina. Zbog svog djelomično oporog okusa često se koristi za slana jela, no i za deserte, ali se tada pomiješa s nekog drugom vrstom brašna. Bogat je škrobom što je idealno za pripremu pudinga i čokoladnih lava kolača.
Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb iznad i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon. Kliknite gumb ispod i izaberite dodaj na početni zaslon.